Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is Positieve Heroriëntering De Aanzet?

Positieve Heroriëntering van De Aanzet helpt gezinnen die geen oplossing zien voor hun problemen. We werken aan communicatie en verbinding om hen terug perspectief te bieden. Hun eigen beleving en verantwoordelijkheid staan hierbij centraal. We willen vermijden dat meer ingrijpende hulp nodig is.

We helpen gezinnen met kinderen tussen 0 en 25 jaar die in de regio Mechelen, Willebroek of Klein Brabant wonen.

Wat doen we?

  • Een vaste begeleider bezoekt het gezin thuis. In het begin komt hij of zij meerdere keren per week. Naarmate de begeleiding vordert, verminderen de huisbezoeken.
  • De begeleiding duurt maximum 4 maanden.
  • We werken nauw samen met de aanmelder; dit is de persoon die het gezin doorverwezen heeft. Ook andere personen die belangrijk zijn voor het gezin, kunnen we betrekken in de begeleiding.

Hoe gaan we te werk?

  • We zitten samen met het gezin en de aanmelder om de verontrusting van de aanmelder te bespreken.
  • Nadien praten we met elk gezinslid afzonderlijk. We luisteren naar ieders visie op en beleving van de situatie thuis. We zoeken naar ieders verantwoordelijkheid daarin.
  • In de gezinscirkel praten we over hoe iedereen de situatie beleeft. We streven ernaar dat elk gezinslid een engagement opneemt dat past bij zijn verantwoordelijkheid en beleving.
  • We volgen deze engagementen op. Lukt het om hiermee aan de slag te gaan? Wat heeft het gezin hiervoor nodig?
  • We vertrekken vanuit de noden van het gezin en de verschillende gezinsleden.
  • We hebben regelmatig overleg met de aanmelder om goed af te stemmen.
  • Op het einde bekijken we samen met het gezin en de aanmelder welke hulp nog nodig is.

Hoe vraag je onze hulp aan?

  • Elke hulpverlener die een zorg/verontrusting heeft rond een kind, jongere of gezin kan Positieve Heroriëntering aanvragen. Dit kan gaan om een consulent van de jeugdrechtbank of het ondersteuningscentrum jeugdzorg (OCJ), of een hulpverlener van bijvoorbeeld het centrum voor leerlingsbegeleiding (CLB), Kind en Gezin, het centrum algemeen welzijnswerk (CAW), het centrum geestelijke gezondheidszorg (CGG), ... of een huisarts, het OCMW, ...
  • Elk traject Positieve Heroriëntering start met een coaching. Dit houdt in dat we met de aanmelder bespreken welke mogelijkheden er nog zijn in het gezin. Wat kunnen de aanmelder of eventuele andere betrokkenen hierin zelf betekenen? Wat is de meerwaarde van een traject Positieve Heroriëntering op dit moment?
  • Wanneer we samen besluiten dat een traject Positieve Heroriëntering een meerwaarde is, starten we dit zo snel mogelijk op. We werken zonder wachtlijst.
Een vraag naar Positieve Heroriëntering?

We willen jouw vraag goed en met veel zorg beluisteren. Daarom plannen we graag een moment in om hiervoor tijd te maken. Dit kan telefonisch, via videogesprek of live. 

Wanneer je samen wil nadenken over een situatie en wil nagaan of Positieve Heroriëntering de passende hulp is voor een gezin, kan je ons een mailtje sturen op het volgende adres: ph.de.aanzet.jzm [at] emmaus.be.

Geef aan welke momenten voor jou passen en hoe we je kunnen bereiken. Dan bekijken wij welk teamlid je het snelst kan verder helpen. We hopen zo vlotter bereikbaar te zijn.


Contactgegevens

PH De Aanzet is bereikbaar op nummer 0477/20.44.99.

Locatie

Positieve Heroriëntering De Aanzet- Hooiendonkstraat 40 - 2801 Heffen

Met de auto: kaart

Met het openbaar vervoer:

Neem de trein naar Mechelen. Meer info vind je bij de NMBS. 

Aan het station van Mechelen neem je bus 286 of 287. De busrit duurt ongeveer 15 minuten. Meer info vind je bij De Lijn.

Zin in vrijwilligerswerk?

Deze mensen zoeken we nog: