Juneco en haar dertien minderjarige vluchtelingen organiseerden zaterdag 15 december een benefiet. Music for Juneco ging door in De Club, op Perron M, de vernieuwde jeugdsite van Mechelen op het Douaneplein.

Juneco, Esperanto voor ‘jong mogen zijn’, is een afdeling van Jeugdzorg Emmaüs Mechelen en vangt sinds juli 2016 minderjarige vluchtelingen op. Deze jongeren sloegen zonder ouders op de vlucht voor geweld in hun thuisland. Momenteel is Juneco de thuis van 13 jongeren uit Afghanistan, Eritrea, Sri Lanka en Tanzania. Ze zijn 14 tot 17 jaar oud en bouwen in hartje Mechelen met vallen en opstaan hun leven opnieuw op.

Samen met hun voogden, scholen, steunfiguren en vrijwilligers probeert Juneco hen alle kansen te geven. Coördinatrice Lynn Proven: ‘We realiseren een warm nest en veilige thuis. We helpen hen bij de uitbouw van hun netwerk. Onze vrijwilligers geven hen huiswerkbegeleiding. Dat neemt niet weg dat onze uitdagingen groot blijven, en onze middelen beperkt. Met Music for Juneco hopen we op wat extra middelen voor winterkleding, een hobby voor elk van onze jongeren, en een zomerkamp. Onze jongeren zijn niet alleen vluchteling, ze moeten ook gewoon jong en puber kunnen zijn.’

In het kader van De Warmste Week van Studio Brussel nodigden ze jong en oud ten dans. Belgische bands en dj’s (Frituur Paula, dj’s Bozy, Popli, Trisma en Jack) en Afghaanse muzikanten (Afghani Kizenam) sloegen de handen in elkaar voor een uniek benefiet. De benefiet bracht een mooie 2000 euro op. Hiermee kunnen de jonge vluchtelingen een winterjas kopen en – hopelijk – op zomerkamp.

Ketnet koekenbak

Juneco zette ook de leerlingen van het 4de leerjaar van de Basisschool Ursulinen Mechelen in de bloemetjes. Zij verkochten 2500 zandkoekjes voor Juneco. Dit bracht 1000 euro op.

Kari’s fimopopjes

Kari is een meisje van 11 jaar uit het Gentse. Zij vond Juneco terug op de site van de Warmste Week. Het verhaal van jonge vluchtelingen had haar interesse gewekt; ze zou zich niet kunnen voorstellen hoe zij zonder ouders verder zou moeten. Ze startte via Facebook ‘Kari’s winkeltje’ op. Haar creatief winkeltje bracht 200 euro op ten voordele van Juneco! Kari kwam Juneco bezoeken tijdens de kerstvakantie. We deden een grote pannenkoekenslag om haar te bedanken!

Contact

Coördinator Lynn Proven – 0471 80 04 13